Η πορεία προς το συνέδριο του Μαρτίου θα σημάνει κορύφωση της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, που αποκτά χαρακτηριστικά μετωπικής σύγκρουσης. Παράλληλα, οι θέσεις που θα εγκρίνει το συνέδριο -και που θα συζητηθούν στον προσυνεδριακό διάλογο- θα διαμορφώσουν επί της ουσίας τη συνολική εναλλακτική πρόταση της προοδευτικής διακυβέρνησης. Εξάλλου ως προς τις θέσεις που διαμορφώθηκαν από την επιτροπή υπό τον Αριστείδη Μπαλτά υπάρχει ευρεία συναίνεση, με επιμέρους ενστάσεις και παρατηρήσεις. Ομοίως και ως προς τις προτάσεις για τις αλλαγές στο καταστατικό όπως διαμορφώθηκαν από την επιτροπή υπό τον Γ. Δραγασάκη, όπως η ποσόστωση 50% στην εκπροσώπηση στα όργανα που κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που το εφαρμόζει, τα δημοψηφίσματα, το ανώτατο όριο θητειών, η ψηφιακή αναβάθμιση, που έχουν ομόφωνη έγκριση.
Πρόταση – τομή για εκλογή ηγεσίας από τα μέλη
Ριζική αλλαγή στη λειτουργία και τη δομή του κόμματος φέρνει η πρόταση που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου για εκλογή της ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος. Πρόεδρος και Κεντρική Επιτροπή θα εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία, με ενιαία λίστα, μετά το συνέδριο. Το συνέδριο θα εγκρίνει το κείμενο Πολιτικής Απόφασης και τις υποψηφιότητες για την Κεντρική Επιτροπή και για την προεδρία. Πρόκειται για πρόταση που διαμορφώθηκε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία σύγχρονων διεργασιών στα κόμματα της Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας.
Τα παραδείγματα Σάντερς, Κόρμπιν, Podemos
Χαρακτηριστικά παραδείγματα που αναφέρθηκαν είναι οι περιπτώσεις των Εργατικών στη Μεγάλη Βρετανία και της κινητοποίησης της νεολαίας και των αριστερών – προοδευτικών πολιτών για την αριστερή στροφή και την εκλογή Κόρμπιν, η μαζική κινητοποίηση που κατάφερε η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ υπό τον Μπέρνι Σάντερς, οι Podemos στην Ισπανία κ.λπ. “Για να μπορέσουμε λοιπόν να πείσουμε την ελληνική κοινωνία ότι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας και τις νέες δύσκολες αποστολές που ο ελληνικός λαός θα μας αναθέσει και να αλλάξουμε τη χώρα, πάλι σε μια δύσκολη στιγμή, πρέπει να μπορούμε να αλλάξουμε πρώτα απ’ όλα εμείς”, σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση του Κόντρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και τόνισε: “Να μην φοβηθούμε οτιδήποτε νέο μπορεί να δώσει μια δυναμική, μέσα όμως από μια λογική ενίσχυσης της δημοκρατίας και της συμμετοχής”.
Οι αντιδράσεις
Η πρόταση – τομή του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε αντιδράσεις, κυρίως προερχόμενες από τα στελέχη που πρόσκεινται στην “Ομπρέλα”. Το περιεχόμενο των ενστάσεων που διατυπώθηκαν ποικίλλει: Από το ότι πρόκειται για συστημική προσαρμογή και κατάργηση της λογοδοσίας και του ελέγχου που διασφαλίζει η αντιπροσωπευτική δημοκρατία έως το ότι ενισχύεται ο παραγοντισμός και η λειτουργία των τάσεων ως μηχανισμών εκλογής μελών στην Κ.Ε. Ενώ έγινε λόγος και για αιφνιδιασμό. Ενστάσεις διατύπωσε και ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας σχετικά ο Αλ. Τσίπρας, στη συνέντευξή του την Πέμπτη, σημείωσε ότι πάντοτε στο καινούργιο μπορεί να αντιδράσεις με μια επιφυλακτικότητα, εκτιμώντας πως αν όσοι διαφώνησαν συνειδητοποιήσουν το βάθος της πρότασης, “μπορεί να το σκεφτούν καλύτερα”. Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο, ο γραμματέας του κόμματος Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι είναι μια πρόταση εύλογη και αυτονόητη σε συνθήκες ψηφιακού καπιταλισμού, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια αντιγραφή μοντέλων της κεντρώας σοσιαλδημοκρατίας, αφού δεν ψηφίζει ο λαός αλλά η οργανωμένη βάση του κόμματος.
Οι προτάσεις Βούτση
Η εισήγηση Τσίπρα δεν τέθηκε σε ψηφοφορία αλλά παρουσιάστηκε ως πρόταση που θα τεθεί στην προσυνεδριακή διαδικασία και στο συνέδριο προς έγκριση. Ο Νίκος Βούτσης κατέθεσε τρεις προτάσεις προς ψήφιση: Να εγκριθεί η αριστερή ταυτοτική πρόταση του Ν. Ηλιόπουλου ως βάση για τη διαμόρφωση σχεδίου προοιμίου (σχετικά με το προοίμιο είχαν κατατεθεί προτάσεις από τους Στ. Παππά, Δ. Μπίρμπα, τον Τρ. Αλεξιάδη και τον Α. Κοτσακά – 27 υπέρ της πρότασης του προέδρου, 11 κατά), να απαλειφθεί η πρόβλεψη για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου (25 υπέρ της πρότασης του προέδρου, 11 κατά, 2 λευκά) και να τεθεί προς ψηφοφορία η αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης του προέδρου και να αντικατασταθεί το σχετικό άρθρο του ισχύοντος Καταστατικού που προβλέπει ότι “το συνέδριο αποφασίζει για τον τρόπο εκλογής του προέδρου της Κ.Ε.” από τη διατύπωση “το συνέδριο εκλέγει τον πρόεδρο και την Κ.Ε.” (27 υπέρ της πρότασης του προέδρου, 11 κατά).
Στόχος η ανατροπή του Μητσοτάκη, όχι η εσωκομματική αντιπαράθεση
Όπως φαίνεται από τις δημόσιες παρεμβάσεις, κοινός στόχος των στελεχών που διαφώνησαν είναι η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και όχι η ανάλωση σε μια εσωκομματική συζήτηση που δεν αφορά τους πολίτες. “Τα κόμματα κρίνονται από την πειστικότητα των θέσεών τους, των προτάσεών τους, της πολιτικής τους. Όλα τα υπόλοιπα έχουν τη σημασία τους, αλλά είναι δευτερεύοντα. Μην νομίζετε ότι στις εκλογές ο κόσμος θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ. ανάλογα με το πώς το κάθε κόμμα διαμορφώνει την οργανωτική του ζωή”, σημείωσε ο Π. Σκουρλέτης.
Τον κίνδυνο, “αντί να συζητάμε για προγράμματα και πολιτικά σχέδια που θα στοχεύουν στην ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Ν.Δ., να αναλωθούμε σε μια στείρα εσωκομματική συζήτηση, αδιάφορη για την πλειοψηφία της κοινωνίας”, επισήμανε ο Δ. Βίτσας, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος μπορεί να εκλέγεται από το συνέδριο ή από την Κ.Ε. ή από τα μέλη, διατυπώνοντας ωστόσο αντίθετη άποψη όσον αφορά την εκλογή της Κ.Ε.
“Με τις αλλαγές που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας, κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. παίρνει τις αρμοδιότητες που του αναλογούν. Αλλάζουμε εμείς οι ίδιοι για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τη χώρα. Ο διάλογος συνεχίζεται και είναι συστατικό χαρακτηριστικό μας”, ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ για “επανάσταση του αυτονόητου” έκανε λόγο ο Ν. Παππάς.