Σε προσυνεδριακό βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εκλογή των συνέδρων. Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα ξεκινήσει την Πέμπτη 14 Απριλίου στο κλειστό γυμναστήριο του taekwondo και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 17 Απριλίου. Ο προσυνεδριακός διάλογος στις Ο.Μ ξεκίνησε στις 26 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία στάλθηκαν στις Νομαρχιακές Επιτροπές τα επίσημα κείμενα που είχαν κατατεθεί από την Επιτροπή Θέσεων και την Επιτροπή Καταστατικού στο ΠΣ και είχαν εγκριθεί. ΅Ενώ οι προσυνεδριακές συνελεύσεις των οργανώσεων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022.
Οι εκλογές στις Ο.Μ για την ανάδειξη των αντιπροσώπων θα γίνουν το χρονικό διάστημα από την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022 έως την Κυριακή 3 Απριλίου 2022, με αυτοπρόσωπη παρουσία των μελών πληρώνοντας την συνδρομή τους την οποία θα καθορίσει η Κ.Ο.Ε.Σ. Οι διαδικασίες αυτές είναι η μητέρα των μαχών, καθώς θα κρίνουν και σε ένα μεγάλο βαθμό και την τύχη του Συνεδρίου. Η «Κίνηση Μελών», οι “προεδρικοί” στοχεύουν σε μια ισχυρή πλειοψηφία, ώστε να ψηφιστούν οι θέσεις που θέλουν την εκλογή του προέδρου και της ΚΕ απο την βάση του κόμματος και όχι απο το συνέδριο. Το μείζον αυτό θέμα έχει προκαλέσει την αντίθεση της “Ομπρέλας“. Θετική στις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζεται η ΡΕΝΕ. Σε οτι αφορά την Γέφυρα φαίνεται να πατάει σε δύο βάρκες.
Πιο συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας, πρότεινε, η συλλογική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τόσο η Κεντρική Επιτροπή όσο και ο Πρόεδρος του Κόμματος θα εκλέγονται απευθείας από τα μέλη του Κόμματος με καθολική ψηφοφορία, με ενιαία λίστα. Το Συνέδριο του Κόμματος θα εγκρίνει πέραν από το κείμενο Πολιτικής Απόφασης και τις υποψηφιότητες για τη Κεντρική Επιτροπή καθώς και για τη Προεδρία του Κόμματος. Η καθολική ψηφοφορία θα διεξάγεται μετά το συνέδριο.
Αν μέσω του συνεδρίου, ψηφιστούν, τότε η ανάδειξη προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί μετά το Πάσχα, δηλαδή στις αρχές Μαΐου.