Το δρόμο της Βουλής παίρνει τις επόμενες ώρες το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών που προειδοποιούν με συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί και άλλοι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς έχουν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια τους και ζητούν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει μια δίκαιη φορολογική πολιτική. Σύμφωνα με το υπουργειο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το νομοσχέδιο έχει ως στόχο την «πάταξη της φοροδιαφυγής», με τους ελεύθερους επαγγελματίες να κάνουν λόγο για φοροεπιδρομή αλλά και για οριζόντια μέτρα που θα πλήξουν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Παρά τις διαβεβαιώσεις γαλάζιων στελεχών ότι θα γίνουν βασικές τροποποιήσεις στο επίμαχο νομοσχέδιο, τελικά αυτό κατατίθεται με μικρότερες αλλαγές σε σχέση με τις «προσδοκίες» που είχαν δημιουργήσει.
Οι αλλαγές εξπρές στο νομοσχέδιο
Η κυβέρνηση είχε σπεύσει να διαρρεύσει εδώ και ημέρες ορισμένες αλλαγές, κάνοντας μόνο μια μικρή υποχώρηση στο ζήτημα του ελάχιστου τεκμαρτού καθαρού εισοδήματος, το οποίο θεσμοθετεί στα 10.920 ευρώ. Θεωρητικά έχει ως βάση τα 10.920 ευρώ, αλλά αυτό ισχύει μόνο για όσους έχουν κλείσει έξι έτη στο επάγγελμα (έναρξη το 2017). Τροποποιήσεις έγιναν ως προς την προσαύξηση του ύψους του τεκμηρίου με βάση τον τζίρο. Με την αλλαγή στο νομοσχέδιο ο ελεύθερος επαγγελματίας αποκτά τη δυνατότητα να αμφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του τεκμηρίου, αποδεχόμενος τη δυνατότητα ελέγχου από τις φορολογικές αρχές.
Η άλλη βασική τροποποίηση είναι η μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ασχέτως του αν δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα.
Ειδικότερα, οι τροποποιήσεις είναι εξής:
• Μείωση του τέλους επιτηδεύματος ασχέτως του ύψους των δηλωθέντων εισοδημάτων. Μειώνεται κατά 50% το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ασχέτως του αν δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα.
• Διευκρινίσεις ως προς το μαχητό του τεκμηρίου. Εισάγεται στο σχέδιο νόμου προς άρση αμφισβητήσεων ρητή πρόβλεψη ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής πέραν από τους λόγους που ισχύουν ήδη και που καθιστούν το τεκμήριο μαχητό (ασθένεια, ανωτέρα βία, κλπ). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητήσει την διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.
• Τροποποιήσεις ως προς την προσαύξηση του ύψους του τεκμηρίου με βάση τον τζίρο. Ως γνωστόν, το ύψος του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής για τους ελεύθερους επαγγελματίες προσαυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης. Ειδικά για το ύψος του τζίρου, σύμφωνα με την τελική ρύθμιση, η προσαύξηση ανέρχεται στο 5% επι του ποσού, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του Κ.Α.Δ. στον οποίο ο υπόχρεος πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα. Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο τζίρο 35.000 ευρώ υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ όπου πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα κατά 10.000 ευρώ (ετήσιος τζίρος 35.000 ευρώ – μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών ΚΑΔ 25.000 ευρώ = 10.000 ευρώ). Επομένως, η προσαύξηση 5% θα εφαρμοστεί επι του ποσού των 10.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, η προσαύξηση εφαρμόζεται κατά τρόπο πιο αναλογικό και με μικρότερη επιβάρυνση για τους υπόχρεους.
• Προσθήκες στη λίστα των ελευθέρων επαγγελματιών που εντάσσονται στο μειωμένο – κατά 50% – τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής α) όσοι παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 67% (όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω απαλλάσσονται πλήρως από το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής), β) οι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα γ) οι γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, δ) οι γονείς πολύτεκνων οικογενειών.
Επιπλέον, τη μεταρρύθμιση συμπληρώνουν οι εξής παρεμβάσεις που δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση και θα υλοποιηθούν με διοικητικές πράξεις:
– Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024.
– Η επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν.
– Η ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.
– Τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια εντός του 2024 για τα οποία έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στην ΕΕ.
«Τα μέτρα που καταδίκαζε η κυβέρνηση πριν τις εκλογές, τα φέρνει τώρα σε νομοσχέδιο»
Με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυτά τα μέτρα που καταδίκαζε πριν τις εκλογές -τα περί της αύξησης των φορολογικών βαρών των ελεύθερων επαγγελματιών- έρχεται τώρα να τα νομοθέτησει. Ανέφερε μάλιστα πως πρόκειται για τα χειρότερα φορολογικά μέτρα που έχουν υποβληθεί ποτέ από κυβέρνηση.
Αυτά τα οποία καταδίκαζε η κυβέρνηση πριν τις εκλογές, περί της αύξησης των φορολογικών βαρών των ελεύθερων επαγγελματιών και κατήγγειλε τον κ. Κατρούγκαλο, τώρα έρχεται να εφαρμόσει χειρότερα φορολογικά μέτρα από αυτά που μας είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Έχουμε διαφωνία αρχής», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για απαρχαιωμένες μεθόδους αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και για παραδοχή αποτυχίας.
«Σήμερα τελειώνει η διαβούλευση (σ.σ. του ν/σ), η κυβέρνηση δεν έχει φέρει κάτι συγκεκριμένο να δούμε σε επίπεδο τροποποίησης. Εμείς για να κάνουμε οποιαδήποτε τοποθέτηση πρέπει να δούμε το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή από την κυβέρνηση».
Αναφορικά με τυχόν απεργιακές κινητοποιήσεις των δικηγόρων, είπε πως «την Πέμπτη έχουμε συνεδρίαση, θα περιμένουμε να δούμε τις αλλαγές που θα έχει φέρει η κυβέρνηση, αν έχει φέρει, και τα όργανα θα πάρουν τις αποφάσεις τους».