Ανακοίνωση εξέδωσε η επιτροπή παρατηρίου επιτροπής Παιδείας ΝΕ Σύριζα Ανατολικής Αττικής.
Περισσότερα από 2 εκ. ευρώ κόστισε η δωρεά» της Cisco και επιπρόσθετα η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων 1,5 εκ. μαθητών και εκπαιδευτικών
Δεν έδινε πληροφορίες η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως για τη σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία Cisco, για τη χρήση της πλατφόρμας webex και την κάλυψη των αναγκών της τηλεκπαίδευσης. Όμως απαντώντας σε ερώτηση του Σύριζα υποχρεώθηκε να αποκαλύψει ή ίδια, καταθέτοντας τη σύμβαση στη βουλή, πως το κόστος ανέρχεται στα 2.156.000 ευρώ και μάλιστα η εταιρεία τα εισέπραξε με απευθείας ανάθεση. Με επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας η τηλεκπαίδευση – μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς – παραδόθηκε στη Cisco αντί να διατεθούν τα χρήματα για την αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των σχολικών μονάδων.
Η υπουργός όλο το προηγούμενο διάστημα και μάλιστα επίσημα στη βουλή στις 12/11/20, ισχυριζόταν ψευδώς πως πρόκειται για δωρεά της Cisco και πως η σύμβαση είναι στο γραφείο της και στη διάθεση των κομμάτων για ενημέρωση.
Δε φτάνει όμως μόνο αυτό, η εταιρία έχει ταυτόχρονα πρόσβαση και δυνατότητα αξιοποίησης των προσωπικών δεδομένων 1,5 εκατομμυρίων μαθητών και εκπαιδευτικών και μάλιστα διατηρεί το δικαίωμα να τα επεξεργάζεται για επιχειρηματικούς σκοπούς και όχι για «στατιστικούς σκοπούς», όπως υποστήριζε μέχρι χτες η υπουργός. Γεγονός που αποτελεί από μόνο του ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο από αυτό της απευθείας ανάθεσης. Τεράστια είναι τα οικονομικά κέρδη που μπορεί να αποκομίσει η εταιρία, αξιοποιώντας το πλήθος των δεδομένων που έχει συγκεντρώσει όλο αυτό το διάστημα ή ακόμα και να πουλήσει αυτά απευθείας σε διαφημιστικές εταιρίες.
Για το κορυφαίο ζήτημα της προστασία των προσωπικών δεδομένων, που έχει τεθεί από τις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, υπάρχουν ακόμη σοβαρά αναπάντητα ερωτήματα και θέματα συμμόρφωσης. Ακόμη εκκρεμεί η απόφαση της ΑΠΔΠΧ σχετικά με την από 8/12/20 νέα Εκτίμηση Αντικτύπου που δημοσίευσε το υπουργείο Παιδείας και που αποτελεί συμμόρφωση σε προηγούμενη που είχε εκδοθεί παράτυπα, ανυπόγραφη και χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου.
Η υπουργός Παιδείας που κουνάει το δάχτυλο σε 140.000 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι στηρίζουν καθημερινά με δικά τους μέσα τη δημόσια εκπαίδευση, τους μαθητές και τις οικογένειές τους ψεύδεται εδώ και τόσους μήνες.
Η κυβέρνηση των «αρίστων» δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση της η υπουργός που έδωσε και δίνει μαθήματα αναξιοπιστίας, αυταρχισμού και διαπλοκής.